Oodi omenalle


 


     Vuosisata sitten näillä kohdin hautausmaan vieressä sijaitsi ruukin ammattimiehen, seppä Ekselin komea talo. Ja pajansa, joka oli auki kyläläisille iltaisin. Jo eläessään seppä oli vannottanut patruuna Carlanderia perustamaan hänen kuoltuaan paikalle omenatarhan, ja niin myös tapahtui. Patruuna osti maat ja istutti alueelle 220 omenapuuta, joista muutama on yhä jäljellä. Tästä alue on saanut nimensä Omenalahti (ruots. Äppelviken).

     Omenatarha istutettiin vuonna 1939, mutta iso osa puista paleltui talvisodan kylmänä talvena ja siksi tilalle oli istutettava uudet puut. Seppä Olof Eksel kuului siihen kantajoukkoon joka tuli 1897 Björkbodasta Carlanderien mukana Kellokoskelle. Kansalaissodan vaikeimpina aikoina Eksel järjesti ruokatoimituksia Helsingissä asuville tehtaan omistajille. Olof Eksel oli arvostettu ammattimies, joka toteutti tehtaan vaativimmat metallityöt. Seppä Ekselin kaunis talo patoaltaan rannalla jäi autioksi 1990-luvun lopulla ja seurakunta purki sen 2000. Vanhoista puista muutama on edelleen olemassa ja kotiseutuyhdistys Me Kellokoskelaiset istutti 25-vuotisjuhlansa kunniaksi 25 uutta puuta vuonna 2007.

Näin kertoo Virtuaalituusula.fi

 

Ruukin alueella on omenapuita asuntojen pihoissa sekä lähipuistoissa. Tänään ne notkuvat omenoiden painosta, sillä niitä kypsyy enemmän kuin kukaan ehtii poimia.

Asialle pitäisi ehdottomasti tehdä jotain.


     

     Joitakin vuosia sitten Suomessa huolestuttiin siitä, että mustikat mätänevät metsään. Ja mitä sitten tapahtui? Tuli poimijoita maapallon toiselta puolelta ja sekös sai suomalaiset takajaloilleen. Käykö samoin omenien kanssa? 
     Pitäisi ehkä perustaa jokin Omppu-ryhmä, jonka jäsenet saisivat työstään palkaksi omenoita ja niistä tehtyjä säilykkeitä. Lisäksi tuotteita annettaisiin Kellokosken kouluille, päiväkodeille, vanhuksille, jne. Jos tällaista toimintaa Kellokoskella jo on, niin kertokaa ihmeessä minullekin. Osatyökykyisiä palkkaava yritys nimeltään Omenasieppari, jonka tuotteita myy kellokoskelainen maaseutukahvila Kinuskilla, on ison haasteen edessä hurjan sadon vuoksi. 
Kauraomenapaistos vaniljakermavaahdolla


Ei ole ihan tuulesta temmattu vanha sanonta: ”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Olisiko tämä kotimainen superhedelmä uusi mustikka? Ainakin hyvä valinta mustikan rinnalle.

  • Omenassa on runsaasti muun muassa C-, B- ja E-vitamiineja.
  • Omena sisältää runsaasti flavonoideja, joiden on havaittu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja sekä jopa syöpää.
  • Omenan on tutkimuksissa huomattu ehkäisevän aikuistyypin diabetesta ja alentavan LDL-kolesterolia.
  • Omena on erinomainen hedelmä laihduttajille, sillä sen kuitu pitää kylläisyyden tunteen pitkään.
  • Omenassa suurin osa ravintoaineista sijaitsee kuorikerroksessa. 
Lisätietoa omenan terveydellisyydestä


Myös Et-lehden artikkeli kolmen vuoden takaa kertoo, että omenaa ei kannata kuoria, sillä kuoressa piilevät sen monet ikääntymistä hidastavat hyvät ominaisuudet. 

7 syytä syödä omenaa


Joko mahtaa olla kauneus- ja terveysteollisuus ottanut omenankuoriuutteen tuotteidensa raaka-aineeksi? En ole ryppyvoiteisiin koskaan tutustunut, koska en niiden aikaansaamia ryppyjä halua. Kauneus kumpuaa sisältä päin. Siksi olisi kiva saada omena-extractia vaikka joka-aamuiseen smoothieen.


Mietin, kelle sen ojentaisin,
kun ei ole opettajaa.
Kenties Eevaksi heittäytyisin,
vaan ken uskaltaisi maistaa,
punaposkista pyöreää.
Korvan takaa haistaa
ja onnesta hymähtää.

Siis omena päivässä hidastaa rupsahtamista.
Taidan kokeilla, vaikka yksi lempimottoni kuuluukin laulun sanoin:
”Rupsahda rauhassa rakkaani mun".
Kommentit

Suositut tekstit