Maitoa, maitoa

Jäin viime kesänä hetkellisesti muovinkarttamisen ja luontoystävällisten arjen valintojen jalkoihin. Informaatiotulva vaihtoehtoisten astioiden käyttämisestä muovin sijaan sai minut päästäni pyörälle, mutta myös muistelemaan muovisia maitopusseja.
Maitoa on tänä päivänä olemassa monenlaista eri sorttia. Lähes kaikki maito myydään kartonkisessa tölkissä. Mutta miten tähän astiaan on päädytty? Siitä pieni historiikki kirjasta Kellokosken tonkat. 
Kirjoittanut Gunilla Carlander-Reuterfelt 2014. 

Suomen ollessa pääasiallisesti maatalousyhteiskunta suurin osa väestöstä sai tarvittavan maidon omalta tai lähellä olevalta maatilalta. Maidon kuljettaminen pitkiä matkoja ei ollut mahdollista eikä edes tarpeen. 1860-luvun katovuosien ankarat kokemukset vaikuttivat kuitenkin siihen, että maatalouden painopiste siirtyi vähitellen viljataloudesta karjanhoitoon. Samoihin aikoihin uudenlainen meijeritoiminta tuli Suomeen. Vuonna 1891 Suomessa toimi 859 meijeriä, mutta meijerien toiminnan tehostaminen tapahtui vasta osuusmeijeren aikana. Näiden perusperiaate oli siinä, että maito kerättiin eri puolilta aluetta ja toimitettiin osuusmeijeriin jatkokäsittelyä ja jakelua varten. Maidon saanti meijereihin edellytti kuitenkin maidon kuljettamista maatiloilta meijereihin, ja tätä varten tarvittiin sopivia kuljetusastioita.




Ensimmäiset Suomessa käyttöön otetut meijeriastiat oli valmistettu puusta tai savesta. Myöhemmin kuvaan tulivat peltisaavit. 1930-luku oli maitotonkkien kulta-aikaa. Tuotantomenetelmien kehittämisessä suurimmat edistysaskeleet otettiin 1920-30 -luvuilla, jolloin myönteisen talouskehityksen myötä meijeriastioiden kysyntä kasvoi tasaista tahtia. Aluksi tonkat valmistettiin tinatusta teräspellistä. Keväällä 1947 Kellokosken tehdas ilmoitti olevansa ensimmäinen suomalainen tehdas, joka valmisti alumiinisia maitotonkkia.

Käännekohta oli 1956. Suurlakko, öljykriisi, tuonti lisääntyi, vienti laantui. Hintojen nousut ja monet seikat vaikuttivat myös Kellokosken tehtaan kannalta epäsuotuisasti. Maidon ja muiden meijerituotteiden säilytyksessä ja kuljetuksessa oltiin siirtymässä pienemmistä säilytysastioista ja tonkista säiliöautoihin ja uuden materiaalin – muovin – käyttö yleistyi.

 
Kellokosken tehdasmuseo


Maitotonkkien kysyntä jatkoi laskuaan myös sen takia, että meijerit olivat siirtymässä keräämään maidon maatiloilta säiliöautojen avulla. Maitotonkkia ei enää tarvittu yhtä paljon kuin ennen, ja kaupassa myytiin maitoa pulloissa, pusseissa tai paperipakkauksissa.


Museovirasto - Musketti
"Vähittäispakkausten kehittyessä maito pakattiin ensin lasipulloihin, välillä muovipusseihin ja kartonkipakkauksiin. Suomessa käytettiin ruskeita maitopulloja, joissa valon haitat olivat pienemmät kuin kirkkaissa lasipulloissa. 
Vuonna 1967 alkoi Valion Turun meijeri ensimmäisenä pakata maitoa muovista valmistettuihin pusseihin. Muovipussit sivuuttivat nopeasti lasipullot ja niiden rinnalle vähäisempänä käytetyn pahvipakkauksen. Muovipussit kuitenkin vuotivat helposti ja ne vaativat erityisen kaatimen. Kuluttajien valituksista johtuen meijerit vaihtoivat jälleen maitopakkauksia." (Iltasanomat 19.10.2015 10:19)

Keravan museo

"Kun maito vihdoin siirtyi Suomessa 70-luvun alussa purkkimyyntiin, oli taistelu tiiliskivi vastaan harjakatto nopeasti ohi. Ikivanha amerikkalaispurkki löi meillä läpi. Pohjoismaiden lisäksi harjakattotölkkejä ei muualla juuri käytetty, eikä käytetä." (Yle

Muistan, kun elettiin 70-luvun alkua ja silloinkin oli jokin lakko. Äitini oli huolissaan, että mistä saada lapselle maitoa. Tuo elintärkeä kasvuaines oli kaupoista loppunut. Niinpä kävimme vanhempieni kanssa jossain maatilalla sitä etsimässä. Silloin opin, että maito tulee lehmästä. Sitä ennen se oli tullut kaupasta. Joten ei pieni lapsi voi sitä tietää, ennen kuin se hänelle näytetään.
 
Helsingin kaupunginmuseo

Maidon ja muidenkin juomien pakkaamisen osalta Suomi on siinä mielessä hyvällä suunnalla, että muovipullot ja alumiinitölkit kierrätetään pantillisina. Amerikassa maito on pakattu muovikanistereihin. Englantilaisista menneen ajan tv-sarjoista on tuttu maito-auto, joka jakaa maitoa ovenpieliin kuuden pullon koreissa.
Suomessa kartonki- ja alumiinitölkkejä kierrätetään. Kotkamills kehittää muovitonta kartonkia. Olisikohan siitä myös maitotölkiksi?

Toisaalta, alumiini oli aikoinaan maitotonkan materiaali. Miten olisi maitoa pantillisessa alumiinitölkissä?
 

Kommentit

Suositut tekstit