Roskilla makeisia



Jätehuoli, roskahaaste,
luontokuorma, muovisaaste.
Minimoi kulutus, kierrätä hyvä,
säästä tuo ekologian kultajyvä.


Runoratsulla on nyt hieman kaviot kipeinä perjantaisesta Taiteiden illasta. Kovasti Totti-filmifestivaalia mainostin edellisessä jutussa ja sitten jäinkin itse kinon ulkopuolelle. Hyvä, että väkeä riitti.

Kellokosken tehdasmuseolla kiertelin ja katselin tehtaan tuotantoon liittyviä esineitä. Yksi niistä on roskis.

Jäte-Joonas eli jätesäkkiteline on Kellokosken tehtaan tuotannon viimeisimpiä tuotteita, jota valmistettiin Kellokosken tehtaalla sen viimeisiin hetkiin asti vuoteen 1979.

Kuva yläoikealla kirjasta Ruukin elämää s. 125


Kierrätys sinänsä ei ole mikään uusi juttu, mutta yhteiskunnan elinolojen paranemisen myötä kulutustottumukset ovat muuttuneet. Sen seurauksena jätekuormat ovat kasvaneet enemmän kuin tarpeeksi. Ihminen kuluttaa seitsemässä kuukaudessa luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi.

Sotien jälkeen 1940-luvulla esimerkiksi jätepaperin keräämisellä saattoi ostaa Jäte-Joonas – nimisiä karamellejä. Tuo pula-aika on ollut yksi äitini luovuuden lähde. Hän joutui mm. käyttämään paperista punottuja kenkiä. Näitä pula-ajan kierrätysvinkkejä tähän blogiin viljelen aika ajoin. Nyt kuitenkin pysyn lähinnä roskis-teemassa.


Helsingin kaupunginmuseo / museot.finna.fi

Oman lapsuuteni kasvoin 1970-luvulla kodissa, jossa oli vielä tunkio takapihalla, sekä keittiössä laskiämpäri. Siihen laitettiin vain ne jäteainekset, jotka pystyi tunkiolla muuttamaan mullaksi. Siis takavuosien biojäteastia.

Nykypäivän jätekuorman vähentäminen ja etenkin muovin korvaaminen maatuvilla vaihtoehdoilla sai minut kehittämään kotitalouden Jäte-Joonasta.

Viime syksynä muuttaessani pois hometalosta, laitoin paljon kodintekstiilejä ja vaatteita roskiin. Sulloin kaikki yhteen jätesäkkiin. Myöhemmin tajusin, että tekstiilijätettä ei tarvitse sulloa muovipussiin ja viedä roskiin, vaan lumpputekstiili saa sisälleen sen roskiin menevän jätteen.

Näin jollain kierrätyssivustolla vinkin ommella itse kangaspusseja roskikseen. Kehitin tästä oman version ilman ompeluvaihetta. 


Lapsuuden satukirjoista muistin, kuinka kulkuri kantoi kepin nokassa olallaan kangaspussukkaa, jossa kuljetti maallista omaisuuttaan ja eväitään. Siitä oivalsin, että kangasta ei tarvitse ommella ensin pussiksi, vaan sen voi solmia kiinni.
















Tarvikkeet:

  • Roska-astia
  • liimaa
  • 4 pyykkipoikaa
(kokeilin ensin muovisia, mutta puiset pysyivät paremmin)
  •  poistotekstiili 





  1. Liimaa roskasangon ulkolaidoille pyykkipoika nipistävä puoli ylöspäin.
  2. Leikkaa sopivankokoinen pala kankaasta ja kiinnitä kulmistaan pyykkipoikiin, jotta se pysyy auki.
  3. Kun pussi on täynnä, solmi vastakkaiset kulmat kiinni ja kippaa roskikseen.





Huomasin, että pyykkipojan reuna on hyvä olla suora,
 jotta se pysyy paremmin kiinni roska-astiassa. 
Lisäksi vaihdoin liiman Universal Aqua -yleisliimaan, 
koska se pitää paremmin kuin kuumaliima.




Yksinkertaista, vai mitä. Ja luonto kiittää.

Kommentit

Suositut tekstit